Zorgambassadeurs 2024

De Zorgambassade editie 2024 bestaat uit dertien talentvolle professionals uit alle hoeken van het zorglandschap. Samen vormen zij de Zorgambassade editie 2024. De Zorgambassadeurs van 2024 zijn:

 

Anne-Eva van der Wijk

Na haar studie Biomedical Sciences in Groningen is Anne-Eva gepromoveerd bij het Amsterdam UMC. Zij heeft haar wetenschappelijke carrière daarna voortgezet als postdoctoraal onderzoeker, maar besloot in 2021 een heel nieuwe uitdaging aan te gaan bij stichting Het Potentieel Pakken (HPP). HPP heeft als missie ervoor te zorgen dat alle medewerkers in de zorg hun potentieel optimaal kunnen benutten. HPP richt zich daarom op contractuitbreiding, gezonde roosters en financiële gezondheid als concrete oplossing voor het terugdringen van personeelstekorten, en aan het verminderen van financiële kwetsbaarheid van medewerkers. Anne-Eva houdt zich dagelijks bezig met alle uitdagingen op gebied van plannen en roosteren in de zorg. Zij begeleidt o.a. teams om prettiger en gezonder te werken en gelooft dat dit kan door samen mét zorgmedewerkers na te denken over hoe ze anders kunnen en willen werken, in plaats van dat vóór hen te doen. Daarnaast onderzoekt zij het financieel welzijn van (zorg)medewerkers.

 

Annette van Duijn

Annette is een gedreven verpleegkundige met een groot hart voor de zorg. Ze werkt met veel plezier als regieverpleegkundige in het St. Antoniusziekenhuis. Ze is de afgelopen 9 jaar lid geweest van de Verpleegkundige Adviesraad van haar ziekenhuis waarvan ruim 5 jaar in de rol van voorzitter. Daarnaast was ze ook lid van de Verpleegkundige Staf Santeon. Annette is gedreven om het verpleegkundig vak te professionaliseren en goed te positioneren in de organisatie. Als voorzitter van de VAR werkte zij van ‘bed to board’. Ze is hierin een verbinder die met een duidelijke visie, luisterend vermogen, leiderschap en humor het verpleegkundig vak echt op de kaart kan zetten. Met haar passie voor verpleegkunde wil zij ook het vak landelijk beter op de kaart zetten en aan de wereld laten zien hoe mooi het is. Ook sluit ze niet haar ogen voor het tekort aan verpleegkundigen en de golf van vergrijzing die over ons heen gaat komen. Ze is van mening dat daar waar het over verpleegkundigen gaat er met verpleegkundigen gesproken moet worden en daarom heeft ze veel in om zich dit jaar in te zetten voor de Zorgambassade.

 

Doreen te Raa

Doreen te Raa is internist-hematoloog en werkzaam in de Gelderse Vallei in Ede. Als bevlogen arts geniet ze het meest van het begeleiden van haar patiënten en is ze geïntrigeerd door de mens. Vanaf haar opleidingstijd verwondert zij zich al over de gezondheidszorg en haar persoonlijke missie is om de zorg toegankelijk te houden voor iedereen nu en in de toekomst op een mens-gerichte manier. Het is onder andere nodig dat de verpleegkundige aan het bed autonomie, waardering, vertrouwen en verantwoordelijkheid krijgen, zodat er werkplezier is en verpleegkundigen kunnen werken vanuit hun hart. Werken in de zorg is een prachtig vak, en behelst de essentie van het leven. Vanwege onder andere de stijgende zorgvraag en de hoge uitstroom van verpleegkundige, staat deze bemensbaarheid juist zwaar onder druk. Zij zet haar zorgen om de zorg graag om in actie. Er is een mind-shift nodig bij instellingen, medische professionals, politiek, zorgverzekeraars en bij de maatschappij over alle schotten en barrières heen. Onder andere moeten de angst- en controle-gedreven perverse prikkels en over-regulatie worden aangepakt en is inzicht in de niet-maakbaarheid en eigen verantwoordelijkheid van het leven belangrijk. Zij zet zich hier graag voor in.

 

Femke Nouws

Femke is in staat om anderen te motiveren en de teamspirit te versterken. Ze is van nature sociaal, een fijne gesprekspartner en in staat om haar ideeën creatief vorm te geven. Met een achtergrond in gezondheidswetenschappen is ze terechtgekomen in de wereld van huisvestings- en organisatieadvies. Dagelijks gaat ze in gesprek met diverse gebruikers van ziekenhuizen over wat zij nodig hebben om de zorg van morgen te kunnen blijven leveren in een juiste omgeving. Haar organisatorische flair komt tot uiting in haar vermogen om complexe situaties te doorgronden en behendig te navigeren door het snel evoluerend zorglandschap. Femke gelooft dat een positieve instelling, open communicatiestijl en samenwerking bijdraagt aan de kleurrijke symfonie van innovaties.

 

Janneke Ruissen

Janneke heeft ruime ervaring in de directe zorg, als begeleider en coördinator. Afgelopen jaren heeft zij zich beziggehouden met de toegang tot langdurige zorg voor mensen met epilepsie en sinds kort is zij overgestapt naar de functie van Innovatiemanager bij SEIN; Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde. Gedurende haar loopbaan, maar zeker in de afgelopen 5 jaar, is zij betrokken geweest bij hoe de zorg anders te organiseren vanwege onder andere personeelstekorten. Janneke is van nature op zoek naar veranderingen en gedreven om complexe vraagstukken te onderzoeken en passende oplossingen te vinden. Het vraagstuk over de gezondheidszorg en hoe deze duurzaam en toekomstbestendig te houden, houdt haar bezig. Het gaat immers over de toekomst van de volgende generatie

 

Maike van Leemput

Maike zet zich in voor domeinoverstijgende samenwerking in de gezondheidszorg. Ze is gedreven om bij te dragen aan de toegankelijkheid van zorg en het verminderen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Als Launch Lead Immunology bij Sanofi werkt ze aan innovaties voor persoonsgerichte zorg in Noord-Europa en de BeNeLux. Na haar studie Global Health heeft Maike gewerkt bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, de Access to Medicine Foundation en de World Health Organization. Door haar interesse en ervaring in hoe publieke en private organisaties binnen de gezondheidszorg werken is ze goed in het slaan van bruggen. Ze kijkt graag over de land- en sectorgrenzen heen om te leren van transformaties. Met de Zorgambassade wil ze haar blik en ervaring verder verruimen en bijdragen aan concrete oplossingen om de zorg toegankelijk te houden.

 

Michiel van Etten

Michiel is als zorgondernemer bezig met het tackelen van huidige en toekomstige zorgvraagstukken. Zijn achtergrond in studie ligt in Maastricht, waar hij gezondheidswetenschappen studeerde. Daarnaast heeft hij een grote liefde voor Scandinavië, specifiek voor Zweden. Tijdens zijn studie was Michiel al bezig met het verkennen van de mogelijkheden voor ondernemerschap binnen de zorgsector. Anderhalf jaar geleden heeft Michiel samen met een vriend zijn start-up, Idoro, opgericht. Deze richt zich op het oplossen van strategische vraagstukken op het gebied van huisvesting, duurzaamheid en bedrijfsvoering door middel van wiskundige modellen. Naast het ondernemen maakt Michiel ook deel uit van het landelijke bestuur van de SHC, een non-profitorganisatie die zorgmedewerkers, studenten en young professionals inspireert, stimuleert en steunt om duurzaam te ondernemen in de gezondheidszorg. Michiel haalt zijn energie uit het inspireren van young professionals om te gaan ondernemen in de zorg.

 

Pauline Muñoz Balvi

Pauline Muñoz Balvi riep vanaf kinds af aan dat zij verpleegkundige wilde worden. Na haar bachelor Verpleegkunde merkte zij dat haar interesse in de beleidsmatige en economische kant van de gezondheidszorg was aangewakkerd en volgde ze de master Gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na een uitstap richting consultancy heeft Pauline de specialisatie tot neonatologie verpleegkundige in het Reinier de Graaf Gasthuis inmiddels afgerond. Naast haar inzet voor essentiële zorg voor kwetsbare baby's, draagt zij graag haar steentje bij om op beleidsniveau het zorgsysteem te verbeteren en te optimaliseren.

 

Quinten Telkamp

Als radiotherapeut-oncoloog is Quinten verbonden aan het toonaangevende protonencentrum HPTC en het Nederlands Kanker Instituut: Antoni van Leeuwenhoek. Het intrigeert hem dat zijn vakgebied een schakel is tussen hoogstaande technologische vooruitgang en de klinische praktijk van de oncologische behandelingen. Met een achtergrond in bouwkunde en bèta-gamma wetenschappen, brengt hij een unieke set vaardigheden naar de zorgarena. Gedurende zijn opleiding tot medisch specialist heeft hij zich met succes ingezet om de kwaliteit van de opleiding tot een nog hoger niveau te tillen. Hij vindt het belangrijk dat zorgmedewerkers zich laten inspireren en de mogelijkheid krijgen zich verder te blijven ontwikkelen. Op zijn beurt wordt hij geïnspireerd door de continue innovaties en implementaties binnen de bestralingstechnieken, door het contact dat hij heeft met zijn patiënten en het opleiden van jonge collega’s.

 

Teun van Trier

Teun heeft een achtergrond als biomedisch ingenieur en werkt bij AT Osborne als adviseur strategische- en financiële vraagstukken in de gezondheidszorg. Vanuit zijn analytische achtergrond zet hij zich dagelijks in om de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van alle soorten zorg in Nederland te borgen. In het ziekenhuis, in de langdurige zorg en in de wijk, zowel formeel als informeel. Teun vindt het leuk om landelijk beleid en ideeën over de toekomst van de zorg te vertalen naar de strategische koers van zorginstellingen en de impact hiervan te duiden op financiën en vastgoed. Naast zijn dagelijkse werkzaamheden geeft hij trainingen op het gebied van de Nederlandse gezondheidszorg en het verduurzamen van de procesvoering in het ziekenhuis, en is hij betrokken bij verschillende zorginitiatieven in het buitenland, onder andere in Ethiopië en Nepal.

 

Tjon Chen

Tjon werkt graag aan innovatieve oplossingen voor complexe problemen, in de zorg maar ook in duurzaamheid en maatschappelijke ondernemingen. Werkzaam bij Logex, waar hij zorgverleners helpt inzichten te verkrijgen op capaciteit en doelmatigheid van de zorg. Tjon heeft een bedrijfskundige achtergrond en heeft rollen onder andere in de marketing, product en propositie-ontwikkeling en business development. Zo heeft hij bij Medicinfo innovatieve hybride zorgoplossingen ontwikkeld en bij Philips zich onder andere ingezet rondom het opschalen van digitale zorgoplossingen zoals de Lumify – een app-based echoapparaat en het telemonitoringportfolio. Hij kijkt ernaar uit om samen met zorgprofessionals vanuit verschillende achtergronden samen te werken en zodoende tot creatieve oplossingen te komen.

 

Walter Kraan

Sinds april 2022 is Walter werkzaam voor de Nederlandse gezondheidszorg bij Nictiz, het kenniscentrum voor landelijke toepassingen van ICT in de zorg, in de rol als Manager Productontwikkeling en Beheer. Eind vorige eeuw gestart als informaticus in de financiële sector heeft hij, na een klassieke IT-carrière, een sterke focus gehad op het realiseren van oplossingen voor bedrijfsprocessen nationaal en internationaal. Het digitaliseren van bedrijfsprocessen vraagt om samenwerking buiten de grenzen van de eigen afdeling of organisatie en dat geeft een hogere mate van complexiteit in het ontwerpen van oplossingen. Juist binnen de zorg speelt deze problematiek heel sterk. Met zijn collega’s binnen Nictiz maakt Walter zich sterk voor oplossingen die eenvoudig en betaalbaar waarde toevoegen voor de zorgmedewerkers en de zorgorganisaties. Dit alles gericht op het faciliteren van gezondheid voor de burgers in Nederland en uiteindelijk de EU.

 

Willem Eijzenga

Willem koestert een diepe passie voor het verbeteren van zorgprocessen. Met een achtergrond in een PhD van Het Nederlands Kanker Instituut en een Master in Sociale Psychologie van de Universiteit Utrecht, wil hij graag zijn oplossingsgerichte mentaliteit benutten voor het welzijn van onze zorgsector bij de Zorgambassade. Hij gelooft sterk in het streven naar optimale zorgresultaten door samenwerking en innovatie. Huidig is hij adviseur capaciteitsmanagemeent bij het Dijklander Ziekenhuis. Samen met zijn collega’s werkt hij aan het bijsturen van capaciteiten op de zorgvraag. Met zijn scherpe analytische blik werkt hij eraan om de zorg toekomstbestendig en toegankelijk te maken en te houden. Naast zijn professionele toewijding is hij ook fervent liefhebber van improvisatietheater, muziek en lezen. Deze geven hem een breder perspectief en stimuleren zijn creativiteit, wat essentieel is in het denken over vernieuwende benaderingen voor onze zorguitdagingen.