Kunnen we zorgdata voor iedereen toegankelijk maken?

Data binnen de zorg levert op dit moment niet de waarde die het zou kunnen leveren. Zorgdata in Nederland is het meest versnipperd van alle OESO landen​. Data is niet altijd onafhankelijk of openbaar en kan niet op een juiste manier worden ontsloten door belanghebbenden. Dit maakt het moeilijk om onnodige zorg te identificeren en data te gebruiken bij het opschalen van innovaties.

Tycho.jpg

De Zorgatlas

Zorgambassadeurs Jasper van Dijk, Dianne Jaspers, Ruud Sijbers en Tycho Tax willen zorgdata uit bestaande databronnen combineren in een onafhankelijk platform en zo informatie breed beschikbaar maken. In eerste instantie willen zij een basisregister van uitgevoerde behandelingen per zorgverlener openbaar maken. Op dit moment is deze informatie niet openbaar. In tweede instantie willen zij uitkomsten van de behandelingen aan het register toevoegen. De Zorgatlas volgt in de voetsporen van Duitsland en Engeland waar dit type informatie al openbaar wordt gemaakt.

De Zorgatlas biedt veel verschillende inzichten, omdat data op verschillende manieren kan worden doorgesneden. De informatie is bedoeld voor zorginkopers, bijvoorbeeld om te onderzoeken waarom zorgverlener X veel vaker voor een operatie kiest bij een simpele polsbreuk.

Overzicht van huidige initiatieven

Als volgende stap willen de Zorgambassadeurs een overzicht maken van huidige initiatieven zoals zorgdomein, thuisarts.nl, zorginzicht.nl, zorgkaart.nl en ziekenhuischeck.nl en bepalen hoe de Zorgatlas zich verhoudt tot deze initiatieven. Ook zullen ze kijken welke barrières er zijn voor adoptie van een onafhankelijk en openbaar platform.

Showcase

Om de waarde van de data die met de Zorgatlas wordt beoogd duidelijk te laten zien, werken de Zorgambassadeurs een showcase uit. Ze hebben zorgverleners geïnterviewd om te bepalen welke vragen zorgverleners met behulp van de data willen beantwoorden. Deze vragen willen
zorgverleners graag beantwoorden:

  • Wat is de kwaliteit van zorg ten opzichte van andere ziekenhuizen/klinieken/medisch specialisten in de regio? ​

  • Wat zijn de patiëntgebonden kenmerken van de patiëntenpopulatie per aandoening? ​

  • Wat zijn de zorgkosten per behandeltraject ten opzichte van andere ziekenhuizen/klinieken in de regio?

In de showcase worden de antwoorden op deze vragen uitgewerkt voor een specifieke diagnose bij een specifieke zorgverlener, namelijk voor knie artrose bij Annatommie mc. 

Gedurende het uitwerken van de showcase wordt getoetst welke data openbaar toegankelijk en bruikbaar zijn. Het is de bedoeling om in een latere fase de showcase te vergelijken met andere ziekenhuizen en klinieken.

Heb je tips of kun jij je netwerk inzetten om Zorgatlas mogelijk te maken? Laat het ons weten

Guest User