Het is tijd voor versnellende innovatie in de zorg!

Zorgkosten stijgen, personeel is lastig te vinden en innovaties komen niet van de grond. Wij denken dat het nodig is om innovatie te versellen om de zorg van de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. In een Zorginnovatie sprint pakken we een complex, vastzittend zorgvraagstuk aan. Gedurende een korte periode, bijvoorbeeld van één werkweek, brengen we een diverse groep zorgprofessionals en eindgebruikers bijeen: bestuurders, beleidsmakers en (externe) experts op relevante vakgebieden. Door gebruik te maken van het Design Thinking proces, identificeren we niet alleen problemen, maar werken we ook naar concrete en geteste oplossingen toe. In andere woorden: we brengen de zorg gezamenlijk vooruit door het versnellen van innovatie.

 

Vanwege het enthousiasme van de deelnemers en de partners is het idee ontstaan om een programma aan het netwerk aan te bieden in een compacte versie en met betrekking op een actueel probleem.

 

Hoe werkt een Zorginnovatie sprint?

In vijf werkdagen

onderzoeken en testen we verschillende oplossingen voor een actueel zorgvraagstuk. De deelnemers worden intensief begeleid met een gestructureerde aanpak om van probleem naar oplossing te komen met Design Thinking methodes. Dit zorgt voor een haalbare en gevalideerde oplossingen. Deelnemers realiseren snel impact, door expertise te combineren en de eindgeruiker(s) te betrekken.

.

 
  • Tijdens de eerste dag brengen we de problemen en ervaringen van zorgverleners in kaart. We definiëren we de belangrijkste vragen en aannames die we hebben over het probleem en welke andere problemen er spelen. Vervolgens interviewen we 2 of 3 eindgebruikers.

    Aan de hand van een kort interview toetsen we onze aannames en vragen we door op de gebieden waar we nog niet veel over weten of nog onzeker over zijn. Deze input zal de definitieve probleemstelling vormgeven aan het eine van de dag en input geven voor dag 2.

  • Op dag twee ontwikkelen we oplossingsrichtingen voor het probleem. We starten met het maken van een keuze uit de geïdentificeerde problemen en perspectieven op dag 1.

    Na consensus over het gekozen probleem volgt de ideeën generatie voor oplossingen. Met verschillende creatieve technieken wordt er een breed scala van idee richtingen gecreëerd en vervolgens ook uitgewerkt.

  • Op dag drie selecteren we de oplossingsrichting met de meeste potentie en werken we dit verder uit. Gebruikers zijn vandaag continu betrokken, resulterend in een concrete oplossing aan het einde van de dag.

  • Op dag vier werken we een prototype uit van de oplossing en creëren we een werkende oplossing om te valideren met eindgebruikers op dag 5.

    Ook stelt een deel van het team een testplan op en een ander deel richt zich op een plan voor de opvolging en realisatie van de oplossing.

  • Op de laatste dag testen we de oplossing met de eindgebruikers en de beslissers uit de organisatie en werken we aan de eindpresentatie voor het grote publiek.

    Aan het einde van de dag presenteren we namelijk de resultaten en het voorstel voor de vervolgstappen. Daarna volgt een open evaluatie en discussie.

    Ten slotte sluiten we af met een toast op het harde werk van de week!

 

Wat pakken we bijvoorbeeld aan?

  • Krappe arbeidsmarkt en personeelstekort

  • Achterlopende digitalisering in de zorg

  • Toenemend aantal zelfstandig wonende ouderen

  • Tekorten aan zorgmiddelen

 

Wat levert het je op?

 

Contactpersonen

 

Marie-Lise van Veenstra

Directeur Zorgambassade

 
 
 

Machiel Oskam

Oprichter Online Department


Praktische informatie

Tijd: 5 dagen Van 9:00 tot 17:00

Locatie: Bij jou op locatie

Kosten: In overleg, mogelijk tot subsidie

Deelnemers: Minimaal 15, maximaal 50


 

Ontstaan

Al een aantal jaar op rij levert het innovatieprogramma van de Zorgambassade bijzondere uitkomsten op voor complexe maatschappelijke thema’s in de zorg. Het innovatieprogramma bestrijkt een heel jaar, maar vanwege het enthousiasme van de deelnemers en de partners is het idee ontstaan om een soortgelijk programma aan het netwerk aan te bieden, maar dan in een compacte versie en met betrekking tot een actueel probleem van de betrokken organisatie(s). In deze korte innovatiesprint onderzoeken we, samen met één of meerdere organisaties in de zorg als opdrachtgever, de barrières ten aanzien van innovatie op een actueel probleem en komen we tot concrete en schaalbare oplossingen.

 

Geschikt voor…

 

Veelgestelde vragen

  • Innovatie in de zorg is complex. Er zijn zowel binnen als tussen organisaties veel barrières die het implementeren en opschalen van verbeteringen bemoeilijken. Er zijn veel stakeholders betrokken om verbeteringen te bedenken en door te voeren. Een Zorginnovatie sprint maakt het mogelijk om in een korte periode alle relevante spelers bij elkaar te brengen om samen een doorbraak en versnelling te realiseren.

  • De Zorginnovatie Sprint wordt door de Zorgambassade en Online Department georganiseerd en gefaciliteerd. De kracht van de Zorgambassade is om met een multidisciplinaire groep zorgprofessionals gezamenlijk tot concrete, schaalbare oplossingen te komen. Ook heeft de Zorgambassade een zeer breed netwerk vanuit alle hoeken van de zorgsector. Online Department is een digitaal ontwerpbureau uit Rotterdam, gespecialiseerd in het ontwikkelen en ontwerpen van zorginnovaties voor zorginstellingen en ICT leveranciers. Bij alles wat we doen, zetten we de ‘eindgebruikers’ (patiënten en zorgverleners) centraal. We volgen daarbij bewezen succesvolle methodes om innovatie te versnellen, zoals Lean en Design Thinking. Naast de gebruiker-centraal principes geloven we dat multidisciplinair en data-gedreven werken bijdragen aan snellere implementaties van oplossingen in de zorg. Online Department is voor het vierde jaar partner van de Zorgambassade en een vaste waarde bij de ontwikkeling van het proces, de innovatiemethodes en de begeleiding van de deelnemers.

  • De Zorgambassade is dé nationale denk- en doetank voor de zorg. Elk jaar buigt een groep ambitieuze zorgprofessionals zich over de belangrijkste problemen uit de zorg, ondersteund door het netwerk van partners van de Zorgambassade. Deelnemers uit verschillende hoeken van de zorg combineren hun aandacht en kennis om tot concrete, schaalbare oplossingen te komen.