Zorg­ambassade 2021:
De barrière tot innovatie­adoptie

 
_AO_1268.jpg
 

Zorgambassadeurs 2021

De Zorgambassade editie 2021 bestaat uit zestien talentvolle professionals uit alle hoeken van het zorglandschap. Samen vormen zij de Zorgambassade editie 2021. De Zorgambassadeurs van 2021 zijn:

 
_AO_1754.JPG

Anne-Fré Swager

Anne-Fré is maag-darm-lever arts in opleiding in het Amsterdam UMC en Spaarne Gasthuis (SG). Zij is gepromoveerd op endoscopische lichttechnieken voor de detectie van slokdarmkanker. Tijdens haar onderzoek werkte ze nauw samen met ingenieurs en kwam ze in aanraking met artificial intelligence. Zo werd haar interesse voor innovatieve mogelijkheden in de zorg gewekt. Naast haar dagelijks werk in de patiëntenzorg zet zij zich graag in voor verbeterprojecten op de werkvloer. Anne-Fré initieerde bijvoorbeeld een project om de eerste- en tweedelijns zorg voor patiënten met prikkelbaredarmsyndroom te verbeteren. Daarnaast hield ze zich als voorzitter van de SG arts-assistenten vereniging bezig met verschillende thema’s zoals burnout preventie.

 

Billie Cuppen

Als consultant in de ziekenhuiswereld is Billie continu bezig met het verbeteren van de zorg. In haar huidige rol bij Integrated Health Solutions (IHS) van Medtronic is zij verantwoordelijk voor diverse zorginhoudelijke verbeterprogramma’s bij verschillende ziekenhuizen, bijvoorbeeld de transitie naar dagbehandeling, het herinrichten van zorgpaden in de regio, of het toegankelijker maken van bepaalde therapieën. Hiervoor werkte Billie als consultant bij Performation, waar zij binnen de ziekenhuiszorg ruime ervaring heeft opgedaan met het Nederlandse zorgstelsel en de financiële en organisatorische uitdagingen daarin. Billie heeft een technische achtergrond, opgeleid als Technisch Bedrijfskundige (voor de gezondheidszorg) aan de TU Eindhoven.

_AO_1652.JPG
 

David Smeekes

David heeft een achtergrond als huisarts, maar miste de samenwerking met anderen om de zorg te verbeteren. Hij werkt op dit moment als medisch beleidsadviseur bij de Hartstichting. Hierin adviseert hij vanuit zijn medische achtergrond over strategie en inhoud van campagnes, medisch-inhoudelijke projecten en samenwerkingen met partijen in de zorg. Ook is hij woordvoerder van de Hartstichting. Daarnaast is David als bestuurslid verbonden aan de Nederlandse Reanimatie Raad. David vindt het een uitdaging om in de hele zorgketen te kijken naar mogelijkheden om patiëntenzorg te verbeteren.  

 

Ditte de Graaff

Ditte heeft zich gedurende haar loopbaan – in verschillende rollen en functies –  bezig gehouden met innovatie, verandering en ondernemerschap. Ze is een ‘changemaker’ in hart en ziel. Binnen het onderwijs heeft ze een onderzoekslab en een startup campus opgezet. En nu werkt ze sinds twee jaar als programmamanager van “SEIN innoveert!”. Doel van “SEIN innoveert” is om een beweging in gang te zetten binnen SEIN (Stichting Epilepsie Instellingen Nederland) om innovatie te stimuleren. Ditte is nieuwsgierig, creatief en gericht op samenwerking. Als filosofe kan ze taaie vraagstukken vanuit verschillende perspectieven belichten. Als bedrijfskundige weet ze verandering organisatorisch vorm te geven en ideeën te vertalen naar businessmodellen.

 
_AO_1692.JPG

Geert van Pamelen

Geert draagt bij aan het toegankelijk en betaalbaar houden van ons zorgstelsel. Dit doet hij door continu op zoek te zijn naar (bewezen) zorginitiatieven om deze op te schalen, en innovaties van buiten de zorg te introduceren in de zorg. Hij werkt daarbij het liefst samen met een grote diversiteit aan mensen uit het veld, om daarmee de praktische toepasbaarheid zo hoog mogelijk te houden. Vanuit een bedrijfseconomische en marketing achtergrond, gecombineerd met 10 jaar (financiële) ziekenhuiservaring, zet hij zich nu hiervoor in bij zorgverzekeraar VGZ als Senior Consultant Zinnige Zorg. Zijn expertise ligt in het bedenken van creatieve oplossingen, zijn diepgaande kennis van zorgbekostiging en (tech)innovaties in de zorg.

 

Gwendolyn van der Wilden

Gwendolyn is in de laatste fase van haar opleiding tot vaatchirurg en heeft veel affiniteit met innovatie en organisatie van de zorg. Daarnaast doet ze onderzoek naar het optimaliseren van de acute (chirurgische) zorgketen. Gwendolyn behaalde haar artsendiploma aan de Universiteit Leiden (cum laude), deed promotieonderzoek aan Harvard Medical School en rondde recentelijk het programma Clinical Business Administration af aan de TIAS Business School. Met deze diverse achtergrond wil Gwendolyn zich inzetten voor kwalitatief goede en betaalbare zorg, die breed toegankelijk is.

 
_AO_1530.JPG

Hilde de Wit

Hilde zet zich in om innovatieve ideeën te ontwerpen met de zorg. Ze is opgeleid als Interaction Designer en raakte tijdens haar studie gefascineerd door de zorg. Ze ontwierp oplossingen waarmee mensen met een beperking hun behoeftes aangeven. Daarna werkte ze lange tijd als ontwerper en project manager bij AssistiveWare aan applicaties voor mensen met een taal en spraak-beperking. Ze heeft veel internationale ervaring en gaat avonturen graag aan. Zo werkte ze bij een innovatieve startup in Kopenhagen en vervoerde vracht CO2-neutraal met de Tres Hombres. Nu bundelt ze haar krachten met mede-ontwerpster Gerjanne van Gink in Buro Zorgelozer. Hier is ze drijvende kracht in het aanjagen, ontwerpen en implementeren van innovaties voor de zorg. Ze wisselt in de rol als ontwerper, innovatie expert en project manager. 

 

Ilona Veenema

Ilona is werkzaam als business manager van het Amsterdam Skills Centre (ASC) – een nieuw, hightech internationaal opleidingscentrum voor chirurgen, medisch specialisten en ander medisch personeel. Het ASC is een start-up, volledig eigendom van het Amsterdam UMC. Vanuit een publiek-private samenwerking met medisch technologiebedrijf Stryker, bouwt het ASC aan het next generation learning platform om kennis over nieuwe manieren van chirurgische educatie en training te verspreiden en om de kwaliteit van zorg te verhogen en opleidingskosten te verlagen – zowel in Westerse landen als in LMIC.  Met een achtergrond in Rechtsgeleerdheid (Universiteit Leiden), Bedrijfskunde (VU Amsterdam) en een MBA Healthcare Management is Ilona een paar jaar actief geweest als adviseur op de afdeling Strategie & Innovatie van het Amsterdam UMC waar zich zij zich onder andere heeft beziggehouden met capaciteitsmanagement en de (bestuurlijke) fusie tussen het VUmc en AMC.

 
Joep.png

Joep van Dun

Joep werkt als capaciteitsmanager bij de divisie Hersenen van het UMC Utrecht. Hij werkt dagelijks aan het verbeteren van de zorg voor patiënten, onder andere door met professionals en leidinggevenden steeds beter grip te krijgen op de inzet van capaciteit. Zijn overtuiging; een samenwerking waarin professionals durven te vertrouwen en waarin managers/ondersteuners durven te luisteren, is goud waard voor iedere patiënt. Joep is opgeleid als technisch bedrijfskundig ingenieur (TU/e) en is zijn carrière gestart als European Supply Chain Trainee bij een grote multinational. Na diverse opdrachten in Nederland en Frankrijk heeft hij bewust de keuze gemaakt voor een baan in de gezondheidszorg. En naar volle tevredenheid! Hij is de afgelopen 3,5 jaar werkzaam geweest als projectleider/adviseur binnen diverse Nederlandse ziekenhuizen en zit vol ambitie voor de toekomst!

 

Linda Alverbäck-Labberton

Linda houdt zich, als medisch adviseur zeldzame ziekte bij Pfizer, dagelijks bezig met de wetenschap om samen met andere partners in de zorg de diagnose en behandeling van patiënten met een zeldzame ziekte te verbeteren. Van jongs af aan heeft ze al een passie voor biologie en scheikunde en tijdens haar studie Farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen kwam daar ook patiëntenzorg bij. Deze combinatie bracht haar tot een promotieplek op het Karolinska Institutet in Zweden. Na haar promotie op haar onderzoek in de antistolling heeft ze de academische wereld verlaten en is ze begonnen als medisch adviseur bij Pfizer. In 2019 heeft ze een executive MBA gedaan aan de Solvay Brussels School Economics & Management en dat is waar haar liefde voor innovatie verder is opgebloeid.

Linda.jpg
 

Maartje Zonderland

Maartje Zonderland is expert in datagedreven procesoptimalisatie in de zorg. Zij is zelfstandig ondernemer en heeft adviesprojecten gedaan bij meer dan 75 zorgorganisaties over de hele wereld. Hiervoor heeft Maartje gewerkt bij het Leids Universitair Medisch Centrum, Medtronic Integrated Health Solutions en Menzis. Hiermee heeft zij veel expertise opgebouwd met betrekking tot de organisatie van zorg en het optimaliseren van zorgprocessen. Maartje’s doel is het beïnvloeden van de levens van patiënten door de toegang tot de gezondheidszorg te verbeteren, wachttijden te elimineren en het gebruik van schaarse capaciteit in de zorg te optimaliseren. Hierdoor kunnen zorgverleners weer focussen op patiëntenzorg in plaats van de processen eromheen. Maartje heeft een achtergrond als Technisch- Bedrijfskundige en Wiskundige, en is gepromoveerd in Operations Research & Statistiek.

 

Marlon Hoogervorst

Marlon is een strategisch product ontwerper met een ambitie om de zorg menselijk, slimmer en wendbaarder te maken. Als senior product innovatie manager bij Zilveren Kruis ontwikkelt en implementeert zij nieuwe producten en diensten die een duidelijke klantbehoefte invullen, bijdragen aan een betere gezondheid en lagere zorgkosten. Daarvoor werkte Marlon aan de ontwikkeling van nieuwe ketenzorg concepten bij Mediq, als consultant bij innovatiebureau VODW en als new business developer bij de luchthaven Schiphol. Zij heeft een MSc Strategic Product Design en een MSc Integrated Product Design (beiden cum laude) aan de Technische Universiteit Delft. 

 

Martijn Pepping

Martijn werkt al ruim 10 jaar samen met gemeenten, zorgverzekeraars en zorgorganisaties aan verandering in de zorg. Hierbij houdt hij zich het liefst bezig met het opstarten en optimaliseren van nieuwe samenwerkingen. Ook krijgt hij veel energie van innovaties die de zorg weer net dat stapje beter maken, waarbij de cliënt en de zorgprofessional altijd centraal staan. Hij heeft een MSc Health, Policy, Economics and Management behaald aan de Universiteit van Maastricht.

 

Parisa Kamali

Parisa is werkzaam als arts op de Spoedeisende Hulp van het OLVG in Amsterdam, waar zij meerdere onderzoekslijnen heeft lopen met betrekking tot (het verbeteren van) de acute zorgketen. Als lid van de lokale medisch ethische commissie evalueert en beoordeelt zij alle nieuw opgezette studies binnen het OLVG. Zij heeft een aantal jaar onderzoek gedaan aan de Harvard-universiteit met gebruik van Big Data en is daaropvolgend in 2019 gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht. Parisa is gepassioneerd over het verbeteren van de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg door gebruik te maken van bestaande data. 

Parisa.png
 
_AO_1491.JPG

Roosmarijn Rodenburg

Roosmarijn is ervan overtuigd dat innovatie de zorg naar een hoger niveau kan tillen en probeert dit te realiseren binnen haar rol als Product Manager bij Novartis Pharma. Hiervoor was Roosmarijn bij Capitola Digital verantwoordelijk voor het realiseren van innovatieprojecten in opdracht van merken als Mauritshuis, Tele2, Erasmus MC, Europese commissie en het Openbaar Ministerie. Tijdens deze periode is zij onderdeel geweest van een consortium dat werkt aan het EU gefinancierde PRIME-VR2-project met als doel een VR-rehabilitatie omgeving voor zowel ziekenhuizen en revalidatiecentra als thuisgebruik te ontwikkelen. Dit project heeft Roosmarijn afgelopen jaar doen besluiten de overstap van digitaal bureau naar de farmaceutische industrie te maken

 

Tess Korthout

Tess is een wetenschapper met veel passie voor innovatie en techniek. Ze is vooral heel enthousiast over het combineren van disciplines, juist door samenwerking ontstaan écht innovatieve oplossingen. Tijdens haar PhD bij het Nederlands Kanker Instituut heeft ze dan ook twee vakgebieden gecombineerd: moleculaire biologie en informatica. Als bio-informaticus heeft ze de nieuwste ontwikkelingen in DNA sequencing en CRISPR toegepast om kankercellen beter te begrijpen. Deze kennis gebruikt ze nu om onderzoekers te helpen om hun ontdekkingen toe te passen in de praktijk. Bij het jonge bedrijf iClusion zet ze zich in om klinisch onderzoek sneller beschikbaar te maken voor patiënten.

 
_AO_1515.JPG

Renske Bongers

Renske is sociaal en omgevingspsycholoog en zet zich in als freelance onderzoeker en procesbegeleider binnen innovatieprojecten. Met haar achtergrond in psychologie duikt ze dieper in het gedrag van gebruikers. Naast dat de mens en diens gedrag haar mateloos fascineert heeft ze altijd oog gehad voor het welzijn van mensen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen beter functioneren en zich prettiger voelen? Welke rol heeft de fysieke en sociale omgeving hierin? De interactie tussen mens en omgeving zijn voor haar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hierin kijkt ze niet alleen naar het inzetten van de omgeving als middel, maar kijkt ze juist naar hoe gedrag een rol speelt en hoe gedrag gestuurd kan worden in een omgeving. Binnen de innovatieprojecten waar ze aan werkt zoekt ze altijd de crossover met andere disciplines. Zo werkt ze op dit moment samen met twee vormgevers aan de ontwikkeling van shape changing surfaces voor het interieur die stressreducerend of ontspannend werken.

 
Informal_meeting_of_health_ministers_iEPSCO._Arrivals_Erik_Gerritsen_35203491634.jpg