Hoe helpen we het (onbenutte) potentieel van data en AI in de zorg? Matchmaking tussen AI ontwikkelaars en data-eigenaren

Het is inmiddels onbetwist dat goed gebruik van zorgdata, en daarmee ontwikkelde artificial intelligence (AI) van grote betekenis kan zijn voor de gezondheidszorg.

Diverse succesvolle initiatieven zorgen voor een honger naar meer. Maar toch blijkt het optimaal benutten van de potentie van AI in de praktijk lastig. 85% van alle AI projecten komen nooit tot productie.

De potentie van zorgdata wordt nog onvoldoende benut. Een vaak genoemd probleem is dat data scientists en start-ups en data eigenaren die in hun databases zorgdata hebben opgeslagen, elkaar nog onvoldoende weten te vinden. Kansen worden niet benut. Vooral als de ontwikkelaars (nog) niet actief zijn in de zorgsector.

Als er wél contact tot stand komt, lopen beide partijen vaak tegen juridische problemen aan bij de data uitwisseling. Er is onder zorgprofessionals nog veel onduidelijkheid en onzekerheid over wat er is toegestaan.

Onze oplossing: een matchmaking platform, met juridische ondersteuning én wellicht een koppeling met Co-Start, een eerder initiatief vanuit de Zorgambassade

Wij, Zorgambassadeurs Ulrich Oron, August Oudshoorn, Marieke Pronk en Iris van Stel werken aan een oplossing:

  • Een matchmaking platform biedt de mogelijkheid om de juiste data-eigenaren en data scientists aan elkaar te introduceren en koppelen te worden om zo tot vruchtbare samenwerkingen te komen.

  • Als de partijen dat willen, zouden zij eventueel via Co+Start meteen aan de slag in de praktijk

  • Na koppeling en test in de praktijk kunnen beide partijen óók ondersteund worden in de juridische aspecten van datadeling.

Het unieke hieraan is de combinatie van de matchmaking, juridische ondersteuning plus de mogelijkheid meteen de praktijk in te stappen.

Leuk ook om voort te bouwen op wat eerder al vanuit de Zorgambassade is ontstaan.

Hoe verder vanaf nu?

Wij zijn momenteel in gesprek met Co+Start en de Santeon groep en zijn van plan om hun idee eerst in het klein te testen door een koppeling voor hen te maken met de juiste groep data scientists en verder te onderzoeken tegen welke specifieke problemen zij aanlopen in data deling waarbij wij kunnen ondersteunen.

Wij zoeken gemotiveerde AI-startups om ons idee te testen

- Ben of ken jij een start-up met een inspirerende AI-innovatie in de zorg? 

- waarmee wij onze ideeen kunnen valideren

- waarmee wij het proces van matchmaking, ondersteuning en de eventuele instroom in Co+Start kunnen testen?

 📧 dataenai@zorgambassade.nl

Guest User