MantelSuite: voor een betere ondersteuning van mantelzorger én werkgever

Het effect van vergrijzing op het zorgsysteem is een actueel thema in de media. Het eigen netwerk moet als eerste ingezet worden, voordat een beroep kan worden gedaan op professionele instanties. 1 op de 4 werknemers is dan ook mantelzorger. De overheid stimuleert burgers om meer mantelzorg te geven, maar tegelijkertijd ook om meer te gaan werken. Steeds meer mensen gaan daardoor te maken krijgen met de combinatie van werk en mantelzorg. Dit levert een aantal vragen op, waaronder: zijn werknemers en werkgevers zich bewust van deze mogelijke mantelzorgtaken in de toekomst? Hoe kunnen zij het beste worden ondersteund?

Eén op de zes mantelzorgers geeft aan dat werk en mantelzorg slecht te combineren zijn (1) en veel mantelzorgers trekken pas laat aan de bel; als het eigenlijk al niet meer gaat (2). Daarom focussen de Zorgambassadeur zich op preventie; het voorkomen van uitval bij werkende mantelzorgers.

Zorgambassadeurs Kirsten Aben, Valérie Franx, Joost Hultzer en Joost Meyboom richten zich in eerste instantie op mantelzorgers in de zorgsector. De aan mantelzorg gerelateerde uitval zorgt daar voor gemiddeld 18% van het verzuim en beslaat 19% van de totale verzuimkosten(3). Daarnaast heeft uitval van zorgmedewerkers een dubbele impact vanwege de uitval in een al krappe arbeidsmarkt.

Volgende stappen

De Zorgambassadeurs gaan aan de slag met het inrichten van een ‘MantelSuite’ met interventies gericht op ondersteuningsbehoeftes van werkende mantelzorgers. Dit is maatwerk en kan zich o.a. richten op: betere (h)erkenning van mantelzorgers, meer aandacht voor vitaliteit en meer inzicht in ondersteuningsmogelijkheden bij zowel werknemer als werkgever. Bijvoorbeeld door het inzetten van een coach of het opzetten van een e-learning.

Er is reeds een survey uitgezet bij een zorginstelling om de interesse in bestaande, maar ook nieuwe interventies, te achterhalen. Deze survey wordt ook uitgezet bij andere zorginstanties.

Lange termijn

Op lange termijn wil MantelSuite zoveel mogelijk (zorg)organisaties bereiken om bewustwording te creëren en middels gepersonaliseerde interventies het verzuim gerelateerd aan mantelzorg terug te dringen.

Help je mee?

- Heb je ideeën voor interventies die van waarde kunnen zijn om in deze suite op te nemen?

- Ken je initiatieven die lijken op de MantelSuite?

- Ben je zorgmedewerker met affiniteit voor dit thema en wil je met ons meedenken?

- Ben je werkzaam bij een zorgorganisatie en heb je interesse om de MantelSuite te testen?

 📧 mantelsuite@zorgambassade.nl

Bronnen

1.       Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. (2021, 10 november). Werkende mantelzorgers van ouderen. Geraadpleegd op 1 april 2022, van https://www.rivm.nl/documenten/werkende-mantelzorgers-van-ouderen

2.       Werk & Mantelzorg. (2019, 11 november). Factsheet Zorg en Mantelzorg. Geraadpleegd op 1 april 2022, van https://www.werkenmantelzorg.nl/kennisbank/factsheet-werkmantelzorg-in-de-zorg/

3.       Centraal Ziekenfonds (CZ). (2017, 1 juni). Mantelzorg & Werk. CZ. Geraadpleegd op 1 april 2022, van https://www.cz.nl/-/media/zakelijk/whitepaper-mantelzorg.pdf

4. Samen werken aan gezonde medewerkers, het CZ onderzoek naar gezondheid op de werkvloer, editie 2018, van https://www.cz.nl/-/media/zakelijk/onderzoek-samen-werken-aan-gezonde-medewerkers

Guest User